Mobil uygulamalar ve gelişen teknoloji sayesinde artık bankacılık hizmetleri için şubede beklemek ya da sıra almak gibi dertlerle uğraşmaya gerek kalmadı. Tüm kullanıcılar evlerinde, iş yerlerinde ve hatta yolculukları esnasında uygulamalar üzerinden para transferi ya da yatırım işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Öyle ki yeni bir bankaya müşteri olmak için de yüz yüze kimlik ibrazı zorunluluğu bulunmuyor. Çünkü KYC doğrulaması sistemleri bu işlemleri yüksek güvenlikle ve çok daha kayıpsız olacak şekilde tamamlamaya yardımcı oluyor. Bugün remote KYC kullanılarak bir bankadan mevduat hesabı açtırmanın adımlarını inceliyoruz.
Uzaktan kimlik doğrulama ile mevduat hesabı açtırmak için ilk adım elbette, bankanın geçerli uygulamasına mobil cihazlardan erişim sağlamak. Uygulama kütüphanelerinden resmi uygulamaları cihazlara kolayca yüklemek mümkün. Bu aşamada telefon ya da tabletinizi işlem için kullanabileceğinizi hatırlatalım.
Müşterisi olmak ve hesap açtırmak istediğiniz bankanın uygulamasını edindikten sonra yeni müşteri olma adımını seçmek sonraki adımı oluşturuyor. Bu adım itibarıyla güvenlik kimlik doğrulama sistemleri devreye giriyor ve süreç başlıyor.
Yeni müşteri olma aşamasına geldiğinizde uygulama sizi doğrudan KYC işleminin gerçekleştirildiği arayüze yönlendiriyor. Bu arayüzde işlem yapmak içinse müşteri adayının hiçbir ekstra efor sarf etmesine gerek yok. Kullanılan yönergeler ile remote KYC aşaması hızlıca başlatılıyor.
“KYC nedir?” sorusunun yanıtını bulmak için kullanılan adımların ilkinde kimlik belgesi kontrolü yer alıyor. Yeni nesil T.C. kimlik kartları ve pasaportlar bu aşamada geçerlilikleri bulunan belgeler arasında. Belge doğrulama adımında ilk olarak kimlik kartı ve pasaportların ön yüzü okunuyor. OCR teknolojisinin kullanıldığı bu adımda yapay zeka da belgenin gerekli kısımlarının doğru bir şekilde okunması ve servislerce doğrulanmasına olanak sağlıyor. KYC’nin yüksek teknolojisi de bu adımda bir kez daha ortaya çıkıyor. Aynı işlem kimlik kartlarında arka yüz okuması için de geçerli.
Uzaktan kimlik doğrulamada temassız yonga kontrolü olarak isimlendirilen bu aşama da KYC’nin güvenlilik oranını ciddi oranda geliştiren bu uygulama olma niteliğine sahip. Kimlik kartı ve pasaportlarda bulunan NFC çipi içindeki bilgiler bu aşamada mobil cihaz ile temassız olarak alınıyor ve doğrulukları kontrol ediliyor. NFC aşamasında çipten görüntülenen biyometrik fotoğraflar ise sonraki aşamada yapılan yüz eşleşme işlemi için kullanılıyor.
Mobil cihaz ile yüz doğrulama ise “KYC nasıl yapılır?” sorusu sorulduğunda akılda beliren ilk aşamamalardan biri. Yüz eşleşme ve canlılık kontrolü hesap açılması sırasında kişinin gerçek bir insan ve daha önce doğrulanan kimlik belgesinin gerçek sahibi olup olmadığını tespit etmek için kullanılıyor. Canlılık kontrolü ise işlem yapan kişinin gerçek bir insan olduğunun kanıtlanması, Deepfake gibi uygulamalarla elde edilmiş grafik görüntü olup olmadığının ve işlemi kendi rızasıyla gerçekleştirdiğinin anlaşılması için önem taşıyor. Böylece hesap işlemlerinde güvenlik en üst seviyelere çıkıyor.
Yeni bir banka hesabı açtırmak için son adım ise bankanın müşteri temsilcisi ile görüntülü görüşme yapmak. Güvenli KYC araçları ile görüntülü görüşme aşaması doğrudan banka şubesindeki gibi yapılabiliyor. Sıradan müşteri hizmetleri uygulamalarından farklı olarak gelişmiş KYC uygulamalarında görüşme esnasında da güvenlik kontrolleri devam ediyor. Örneğin kişinin canlı ve gerçek bir kişi olup olmadığı, verdiği bilgileri hangi ruh hali ve koşullar altında ilettiği gibi ögeler yine yapay zeka teknolojisi ile kontrol ediliyor. Ayrıca müşteri temsilcisi ekranında görünen bilgilerin teyidi için ek güvenlik soruları da görüntülü görüşme sürecinin önemli aşamalarından biri.
İşte 7 adımda istediğiniz bankadan anında hesap açtırmak bu kadar kolay ve güvenli. KYC çözümleri ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için LiveAuth ürünümüzü incelemeyi unutmayın. Bankaların 2022 yılında KYC çözümleri ile kaç müşteriye ulaştığını merak ediyorsanız şu blog yazımıza da göz atabilirsiniz.