Elektrik ve Doğalgaz Aboneliklerinde
Kimlik Kartı ile Başvuru Dönemi  

yerinde kimlik tespiti ve kimlik doğrulama

Ev sahipler ve yeni kiracılar için elektrik, su ya da doğalgaz abonelik süreçleri kimi zaman zahmetli olabiliyor. Belgelerin toplanması, yetkili kuruluştan alınan randevular ve en önemlisi uzadıkça uzayan bekleme süreleri başvuru sahiplerini zorlayabiliyor. Peki, abonelik süreçlerinin daha kolayca ve kısa sürede gerçekleştirilmesi için nasıl iyileştirmeler yapılabilir? Bugün temel gereksinimler için oluşturulan abonelik başvurularının kimlik kartı okuyucular ile nasıl daha pratik hale getirilebileceği konusunu mercek altına alıyoruz.

Abonelik Süreçleri Nasıl İşliyor?  

Pratik senaryoya değinmeden önce günümüzde doğalgaz, su ve elektrik aboneliklerinin hangi usullerle gerçekleştirildiğine göz atalım. Geleneksel süreçlerde yeni kiracı ya da ev sahibinin kimlik belgesi, ev ya da ofisin bilgilerini içeren belgeler ile yetkili kuruluşların şubelerine bireysel olarak başvuruda bulunması gerekiyor. Daha çok randevu usulü ile gerçekleştirilen bu başvurularda kişi kuruluşun yetkilisine ilgili belgeleri ve kimlik belgesini teslim ederek işlemin yapılmasını bekliyor.

Geleneksel yöntemde ibraz edilen kimlik belgesi yetkili tarafından kontrol ediliyor, isim ve fotoğraf eşleştirilmesi yine yetkili tarafından insan gücü ile yapılıyor. Yani; sahte belge kullanımı ile usulsüz işlem yapılması olasılığı geleneksel yöntemde mevcut. Çünkü kimlik belgesinin birebir taklit edilmiş olma ihtimali bulunuyor. Bu durumda insan gözü ile yapılan kontrolün yetersiz kalması mümkün. Sahte belge ile abonelik oluşturulması ise ev sahipleri ve kiracıların mağduriyet yaşamasına, hak ihlallerine neden olabiliyor.

Kart Okuyucular ile Geliştirilmiş Süreçler Nasıl Gerçekleştirilebilir?  

Kimlik kartı okuyucular ile kimlik tespiti süreçleri bahsedilen sahtecilik olasılığını ortadan kaldırmanın en etkili yollarından. Kart okuyucunun yeni nesil kimlik kartı içindeki dijital verileri de okuyarak doğruluyor olması sahte kimlik belgesi ihtimalini neredeyse tamamen ortadan kaldırıyor. İbraz edilen kimliğin yalnızca insan gözü ile kontrol edilmesine kıyasla kart okuyucular kimlik tespitinde başarı oranını ciddi şekilde artırıyor.

Örnek bir senaryoda kart okuyucular ile geliştirilmiş abonelik süreçlerini şu şekilde özetleyebiliriz. Akıllı kimlik kartı okuyucu kullanan bir enerji dağıtım kuruluşunun şubesine başvuruda bulunan kişi için de işlemi yapan çalışan için de bu süreç son derece pratik. Abone adayı bu noktada kimliğini yetkiliye teslim etmek zorunda değil. Bu durum başvuru yapan tarafın güvenliği için de son derece etkili bir çözüm yaratıyor. Üstelik ArkSigner Kimlik Kartı Okuyucu gibi temassız kullanım özelliğine sahip kart okuyucular hijyen açısından da son derece güvenli.

Senaryoya göre başvuru yapmak için gerekli kimlik bilgileri kart okuyucu tarafından okunur ve yetkilinin mobil ya da masaüstü cihazında anında görüntülenir. Yetkilinin kontrolleri yapmasının ardından kimlik belgesinin geçerliliği saniyeler içinde ispatlanmış olur. Geçerli kimlik kartı ile işlem yapıldığının garanti alınmasının ardından süreç kısa sürede abonelik sözleşmesinin imzalanması aşamasına geçer. İşte yalnızca birkaç dakikada başvuru işlemlerinin büyük bir kısmı tamamlandı!

Elinde kimlik tespiti amaçlı kimlik kartı tutan kişinin eli

Kimlik Kartı ile Abonelik Sözleşmeleri İmzalanabilir mi?

Başvuru esnasında pratiklik ve kolaylık sağlayan kimlik kartı okuyucular, kimlik kartı ile imza atma özellikleri ile de süreci oldukça hızlandırabilir. Üstelik bu aşamada tüm yeni kimlik kartlarında bulunan basit e-İmza sertifikasının yanı sıra karta sonradan yüklenen nitelikli sertifika ile de imza atma işlemi yapılabiliyor. Kimlik kartı okuyucular yalnızca kimlik doğrulama işlemi yapmakla kalmıyor, abonelik başvurusunun yasal olarak tamamlanması için sözleşme imzalanmasına da olanak sağlıyor.

Görüldüğü üzere enerji dağıtım sektöründe hizmet alanlar ve hizmet verenler için devrim niteliği taşıyan kimlik kartı okuyucular ile yeni bir dönem yaratmak hiç de zor değil. Siz de tüm bu faydaları bir araya getiren yüksek güvenlikli kimlik kartı okuyucular için ArkSigner’ı tercih edebilirsiniz. Temaslı ve temassız kullanım özelliklerine sahip, BLE ile mobil cihaz bağlantısı kurabilen ArkSigner Kimlik Kartı Okuyucu’yu keşfederek sektörde bir adım öne çıkmanın ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.

Kart Okuyucular ile ilgili şu yazımızı da incelemeyi unutmayın!