T.C. kimlik kartı kullanarak kimlik doğrulama yapabileceğinizi, sözleşmeleri imzalayabileceğinizi biliyor muydunuz? İnsan hayatını daha kolay ve konforlu hale getirmeyi hedefleyen teknolojiler sayesinde imza ve kimlik doğrulama işlemlerini zahmetsizce halletmeniz mümkün.
Bu yazımızda size yalnızca çipli T.C. kimlik kartı kullanarak nasıl imza atabileceğinizi, müşterilerinizin kimliklerini nasıl doğrulayabileceğinizi ve bütün bunları mümkün kılan ArkSigner Kimlik Kartı Okuyucu’yu anlatacağız.
T.C. Kimlik kartı kullanılarak sözleşme imzalamanın mevzuatlara uygun 3 farklı yolu bulunuyor. Bu yolları şu şekilde sıralamak mümkün:
BDDK, Merkez Bankası, SPK ve başka kuruluşların düzenlediği şekilde uzaktan kimlik tespiti ile imzalanıyor. Burada T.C. kimlik kartının temassız çipindeki bilgiler, kişinin öz çekim fotoğrafları, kişinin videolu görüşme bilgileri kullanılarak sözleşme uzaktan imzalanıyor. Bu işlemde elektronik olarak imzalamak için kimlik kartından alınan herhangi bir matematiksel değer bulunmuyor.
Kişinin uzaktan kimlik tespiti sırasında oluşturulan rassal bir rakam ile matematiksel imzalama işlemi gerçekleştiriliyor. Bu işlem için iOS, Android ya da Huawei işletim sistemine sahip NFC yeteneği olan bir cep telefonu ya da tabletin kullanılması yeterli. Yani temassız çip sayesinde T.C. kimlik kartı ile sözleşme imzalamak oldukça kolay.
BTK tarafından yayılan yönetmelik kapsamında elektronik haberleşme sektöründe yer alan firmalar, abonelik sözleşmelerini şubelerde T.C. Kimlik Kartları ile imza altına alabiliyor.
Bu bağlamda kişinin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından T.C. kimlik kartına yüklenen kimlik sertifikası yeterli.Yani işlem için nitelikli e-İmza sertifikasına ihtiyaç yok. Bu işlem için ArkSigner’ın CCR ya da SCR kart okuyucuları ile kolayca gerçekleştirilebiliyor.
5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu ve ikincil düzenlemeleri kapsamında artık T.C. Kimlik Kartlarına ESHS’ler tarafından yüklenilen e-imza sertifikaları kolayca belge imzalamak için kullanılabiliyor.
Böylelikle sadece elektronik haberleşme sektöründe abonelik sözleşmelerinin imzalanmasında değil, diğer sektörlerde kanunun izin verdiği her türlü belgenin imzalanmasında T.C. kimlik kartlarına yüklenmiş olan nitelikli e-İmza Sertifikaları (NES) kullanılabiliyor.
ArkSigner kimlik kartı okuyucu ile kimlik doğrulama işlemi yapmak için sırasıyla şu adımları izlemek gerekiyor:
Kimlik kartı okuyucu kullanılarak T.C. kimlik kartına tanımlanan e-İmza sertifikası ile belge imzalamak mümkün. Bu aşamada kimlik kartının çipinde bulunan sertifika kart okuyucu tarafından okunuyor ve yine PIN girme işlemi imzalama işlemi tamamlanabiliyor. Temaslı çip ile yerinde sözleşme imzalama türüne giren bu uygulamaları ArkSigner mühendisleri tarafından geliştirilen CCR ve SCR ürünleri ile gerçekleştirmek mümkün. CCR, size işlemi bluetooth bağlantısı ile temaslı ve temassız olarak gerçekleştirme fırsatı tanırken SCR kablo bağlantısı ile kolayca işlem yapma olanağı sunuyor.
Kart okuyucu kullanarak T.C. kimlik kartı ile imza atmak için kullanışlı ve güvenli bir e-İmza servisi kullanmak da önem taşıyor. Kullanılan e-İmza servisi kimlik kartındaki sertifikanın güvenli şekilde okunmasını sağlayarak dijital ortamda belge imzalama işleminin tamamlanmasına olanak tanıyor. Bu noktada ise VIA e-İmza servisi kurum ve kuruluşlara büyük avantajlar sağlıyor. Ayrıntıları incelemek için VIA ürün sayfasını da ziyaret etmeyi unutmayın!
Türkiye’de e-Dönüşümün öncülerinden olan yerli imkanlarla gelişmiş teknolojileri kullanıcılarla buluşturan ArkSigner dünyası ile sizi eşsiz bir denetim bekliyor. Güvenli kimlik tespiti ve doğrulama çözümlerinin yanı sıra elektronik imza ve donanım ürünleri ile de pek çok dijital güvenlik sorununu ortadan kaldıran ArkSigner’a siz de güvenin, siz de avantajlar dünyasının bir parçası olun.
T.C. kimlik kartı kullanarak kimlik doğrulama ve elektronik imza süreçlerini yönetebileceğiniz ArkSigner Kimlik Kartı Okuyucu (CCR) ürününü hemen inceleyin.