T.C. Kimlik Kartı ile Sözleşmelere Nasıl İmza Atılır?

Yeni nesil teknoloji elektronik imza pek çok sektörde artık olmazsa olmaz. Üstelik “ elektronik İmza nasıl atılır?” sorusunun pek çok farklı yanıtı da artık mevcut. Öyleyse size oldukça pratik ve herkesin kullanabileceği bir imzalama yönteminden bahsedelim.

Yalnızca kimlik kartınızı kullanarak sözleşme imzalayabileceğinizi biliyor muydunuz? İnsan hayatını daha kolay ve konforlu hale getirmeyi hedefleyen teknolojiler sayesinde imza ve kimlik doğrulama işlemlerini zahmetsizce halletmeniz mümkün.

Bu yazımızda size yalnızca çipli T.C. kimlik kartı kullanarak nasıl imza atabileceğinizi, müşterilerinizin kimliklerini nasıl doğrulayabileceğinizi ve bütün bunları mümkün kılan ArkSigner Kimlik Kartı Okuyucu’yu anlatacağız.

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı ile Sözleşmeler Nasıl İmzalanır?

Kimlik belgesi kullanılarak sözleşme imzalamanın mevzuatlara uygun 3 farklı yolu bulunuyor. Yeni kimlik kartlarıyla abonelik ve imzalama işlemleri son derece pratik. Kimlik kartı ile e-İmza atmanın yollarını şu şekilde sıralamak mümkün:

Temassız Çip ile Uzaktan İmzalama

BDDK, Merkez Bankası, SPK ve başka kuruluşların düzenlediği şekilde uzaktan kimlik tespiti ile imzalanıyor. Burada kartın temassız çipindeki bilgiler, kişinin öz çekim fotoğrafları, kişinin videolu görüşme bilgileri kullanılarak sözleşme uzaktan imzalanıyor.

Bu işlemde elektronik olarak imzalamak için kimlik kartından alınan herhangi bir matematiksel değer bulunmuyor.

Kişinin uzaktan kimlik tespiti sırasında oluşturulan rassal bir rakam ile matematiksel imzalama işlemi gerçekleştiriliyor.

Bu işlem için iOS, Android ya da Huawei işletim sistemine sahip NFC yeteneği olan bir cep telefonu ya da tabletin kullanılması yeterli. Yani temassız çip sayesinde kimlik kartı ile sözleşme imzalamak oldukça kolay.

Temaslı Çip ve Kimlik Kartı Sertifikası ile Yerinde İmzalama

BTK tarafından yayılan yönetmelik kapsamında elektronik haberleşme sektöründe yer alan firmalar, abonelik sözleşmelerini şubelerde çipli kimlik kartı ile imza altına alabiliyor.

Bu bağlamda kişinin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı iseniz kimlik kartınıza yüklenen kimlik sertifikası yeterli.

Yani işlem için nitelikli e-İmza sertifikasına ihtiyaç yok. Bu işlem için ArkSigner’ın CCR ya da SCR kart okuyucuları ile kolayca gerçekleştirilebiliyor.

e-İmza altyapısı fiyatları

Kimlik Kartı Okuyucu ile Kimlik Tespiti ve Doğrulama İşleminin Adımları Neler?

5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu ve ikincil düzenlemeleri kapsamında artık kimlik kartlarına ESHS’ler tarafından yüklenilen e-imza sertifikaları kolayca belge imzalamak için kullanılabiliyor.

Böylelikle sadece elektronik haberleşme sektöründe abonelik sözleşmelerinin imzalanmasında değil, diğer sektörlerde kanunun izin verdiği her türlü belgenin imzalanmasında T.C. kimlik kartlarına yüklenmiş olan nitelikli e-İmza Sertifikaları (NES) kullanılabiliyor.

Yerinde Kimlik Tespiti Nasıl Yapılıyor?

ArkSigner kimlik kartı okuyucu ile kimlik doğrulama işlemi yapmak için sırasıyla şu adımları izlemek gerekiyor:

  • Kimlik kartı okuyucuyu kablo ya da bluetooth ile tablet, telefon veya bilgisayara bağlayın.
  • Kuruma ait uygulamanın kimlik doğrulamak için gerekli olan adımları gerçekleştirin. Dijital imza butonunu seçin.
  • Kart okuyucuda kimlik kartının takılması uyarısı görününce kimlik kartının çipli tarafını cihaza takın.
  • Tablet, telefon ya da bilgisayar ekranına gelen PIN ekranını takip edin. Ardından kimliği tespit edilecek kişinin PIN kodunu girmesini sağlayın.
  • Ardından PIN ile kimlik doğrulama işlemi tamamlanmış olacak.

Kimlik Kartı Okuyucu ile Nasıl Belge İmzalanır?

Kimlik kartı okuyucu kullanılarak T.C. kimlik kartına tanımlanan e-İmza sertifikası ile belge imzalamak mümkün. Bu aşamada kimlik kartının çipinde bulunan sertifika kart okuyucu tarafından okunuyor. PIN girme işlemi imzalama işlemi böylece tamamlanıyor.

Üstelik imzalama işlemi yapmak için illaki nüfus müdürlükleri aracılığıyla işlem yapmak gerekmiyor. Özellikle KİOSK’lar ve e-Devlet üzerinden sertifika ve PIN kontrolü yapmak mümkün.

Temaslı çip ile yerinde sözleşme imzalama türüne giren bu uygulamaları ArkSigner mühendisleri tarafından geliştirilen CCR ve SCR ürünleri ile gerçekleştirmek mümkün. CCR, bluetooth ile temaslı ve temassız işlem yapmanızı sağlar, SCR ise kablo bağlantısıyla kolayca işlem yapmanıza olanak tanır.

Kart okuyucu kullanarak T.C. kimlik kartı ile imza atmak için kullanışlı ve güvenli bir e-İmza servisi kullanmak da önem taşıyor. Kullanılan e-İmza servisi kimlik kartındaki sertifikanın güvenli şekilde okunmasını sağlayarak dijital ortamda belge imzalama işleminin tamamlanmasına olanak tanıyor.

Bu noktada ise VIA e-İmza portali kurum ve kuruluşlara büyük avantajlar sağlıyor. Ayrıntıları incelemek için VIA ürün sayfasını da ziyaret etmeyi unutmayın!

ArkSigner Çözümleri ile Eşsiz Bir Teknoloji Deneyimi Yaşayın!

Türkiye’de e-Dönüşümün öncülerinden olan yerli imkanlarla gelişmiş teknolojileri kullanıcılarla buluşturan ArkSigner dünyası ile sizi eşsiz bir deneyim bekliyor.

Güvenli kimlik tespiti ve doğrulama çözümlerinin yanı sıra elektronik imza ve donanım ürünleri ile de pek çok dijital güvenlik sorununu ortadan kaldıran ArkSigner’a siz de güvenin, siz de avantajlar dünyasının bir parçası olun.

T.C. kimlik kartı kullanarak kimlik doğrulama ve elektronik imza süreçlerini yönetebileceğiniz ArkSigner Kimlik Kartı Okuyucu (CCR) ürününü hemen inceleyin.