Uzaktan Kimlik Tespiti Neden Önemli?

Günümüzde pek çok işlemi yüz yüze iletişim koşulu bulunmadan gerçekleştirmek mümkün. Uzaktan alışveriş, para transferleri, sigortacılık faaliyetleri ve daha pek çok farklı işlemi uzaktan tamamlamak kullanıcıların işlerini büyük oranda kolaylaştırıyor. Bununla birlikte uzaktan gerçekleştirilen işlemlerde, işlem yapan kişinin kimliğinin tespit edilmesi ve doğrulanması güvenlik bakımından önemli bir konu.  Peki, uzaktan kimlik tespiti ve kimlik doğrulama işlemleri niçin bu kadar önemli? Gelin bir göz atalım.

Uzaktan Kimlik Tespiti Geleneksel Yöntemlerden Farklı mı?

Uzaktan kimlik tespiti ve doğrulaması yaparken geleneksel yöntemlerden farklı uygulamalar gerçekleştiriliyor. Geleneksel yöntem ile elektronik ve uzaktan kimlik tespiti arasındaki farklardan bazıları ise şu şekilde:

  • Geleneksel yöntemde kişi müşterisi olmak istediği kuruma bizzat gitmek zorundayken uzaktan kimlik tespitinde böyle bir zorunluluk bulunmuyor.
  • Geleneksel yöntemde kimlik tespiti, kurumun ilgili çalışanları tarafından yapılırken uzaktan kimlik tespiti işlemlerinde verileri elektronik ortamda denetleniyor ve doğrulanıyor. Bu da kimlik doğrulama sürecinde insan faktörüne bağlı hataların ortadan kalkmasına yardımcı oluyor.
  • Uzaktan gerçekleştirilen kimlik tespiti ve kimlik doğrulaması uygulamalarının geleneksel uygulamalardan bir diğer farkı ise verilerin, elektronik ortamda oluşturulan matematikseldeliller sayesinde inkâr edilemez ve yanlışlanamaz oluşur.
  • İnsan iletişiminedayalı kimlik tespiti ve doğrulama işlemlerini daha sonraki süreçlerdekanıtlamak elektronik uygulamaya göre çok daha zor gerçekleşiyor.
  • Dijital, uzaktankimlik tespiti ve kimlik doğrulaması işlemlerinde işlem sonrası aşamada teyitalmak son derece güvenilir ve pratiktir.

Neden Dijital Kimlik Doğrulama?

Dijital ortamda, uzaktan kimlik tespiti ve doğrulaması yapmak kurumlar için avantajlar sağlıyor. Bu yöntemi kullanarak müşteri edinimi gerçekleştirilebileceği gibi mevcut müşterilerin işlemleri konusunda da güvenlik sağlamak son derece kolay hale geliyor. Durumu ufak bir senaryo üzerinden ele alalım. Geçtiğimiz yıllarda ölen ebeveyninin maaşını çekebilmek için kılık değiştirip banka işlemi yapan pek çok kişinin haberine rastlamak mümkündü. Bu noktada yerinde kimlik tespiti sırasında insanfaktörünün yetersiz kalabildiği kanıtlanmış oluyor. Ayrıca ıslak imzanın taklit edilebilirliği de ortaya çıkıyor. Oysa elektronik kimlik tespiti işlemleri bu tip sahtecilik girişimlerinin kolayca etkisiz hale getirilmesine olanak sağlıyor. Kimlik tespiti için kullanılan çok faktörlü sistemler ve biyometrik veriler, dijital kimlik tespitinin güvenilirliğini büyük oranda artırıyor.

e-İmza altyapısı fiyatları

Uzaktan Kimlik Tespiti Uygulamalarını Kullanmak Neden Önemli?

Gelişen teknolojiye ayak uydurabilmek, müşteri edinimi süreçlerini hızlandırmak ve uzaktan verilen hizmetlerde müşteri memnuniyetini artırmak için uzaktan kimlik tespiti ve kimlik doğrulama çözümlerini kullanmak oldukça işlevsel bir seçim. Bununla birlikte özellikle bankacılıkta uzaktan müşteri edinimi süreçlerinin ve işlemlerin güvenliğini sağlamak için uzaktan kimlik tespiti ve doğrulaması sistemlerini tercih etmek büyük önem taşıyor.Siz de kurumunuz için en etkili seçimi yaparak ArkSigner’ın uzaktan kimlik tespiti ve doğrulaması çözümlerini tercih edebilirsiniz. Kimlik tespitinin en pratik ve teknolojik halini deneyimlemek için LiveAuth çözümümüze göz atabilirsiniz.