KYC, dijital ve geleneksel iş süreçlerinde öncelikle güvenlik sağlamak ve hizmet verimliliğini artırmak için kullanılan yöntemleri kapsıyor. Mevcut ya da müstakbel müşterinin kim olduğunun tespit edilmesi, işlem güvenliğini sağladığı için sahtecilik ve dolandırıcılık olasılıkları da büyük oranda ortadan kalkıyor. Ayrıca etkili yürütülen bir kimlik tespiti süreci ile müşterinin bağlılığının ve işletmeye olan güveninin de yükseleceğini söylemek mümkün. Peki, işletmeler tüzel kişilerle iş ilişkisi kuracağında kimlik tespiti süreci nasıl ilerlemeli? İşte bu aşamada KYB; yani “Know Your Business” kavramı devreye giriyor. Gelin, “KYB nedir, ne işe yarar ve hangi işlemleri kapsar?” sorularının yanıtlarına bir bakalım!
Know your business, en kısa tanımı ile işletmelerin çalışacakları ya da çalıştıkları diğer tüzel kişilerin kim olduklarını anlaması süreci. Bu noktada kim olduklarının anlaşılması derken elbette kimlik tespiti ve doğrulama sürecinden bahsediyoruz. Günümüzde kimlik tespiti yöntemleri özel kişilerin kimlik bilgileri ve biyolojik verileri üzerinden gerçekleştiriliyor. Bu yöntem ile işletmeler ve kamu kurumları çalıştıkları kişilerin gerçekliğinden ve yapılan işlemin yasallığından emin oluyor. Ancak kimliği tespit edilecek kişi özel değil de tüzel kişi olduğunda kimlik tespiti ve doğrulama işlemleri için farklı güvenlik ögelerine başvurmak gerekiyor.
KYB’de esas olan iş ilişkisi kurulacak tüzel kişinin yetkili kişisinin o tüzel kişinin resmi bir parçası olduğunun ispatlanması. Bu noktada KYB sürecini KYC süreçlerinden ayrı düşünmek mümkün değil. İlk olarak kişinin KYC yöntemi ile kimlik tespitinin yapılması gerekiyor. Uzaktan verilen hizmetlerde kimlik tespitinin dijital araçlarla yapılması ise işlemin güvence altına alınması için ilk koşullardan biri. Çünkü dijital yolla yapılan kimlik tespiti ve doğrulamasında sahtecilik, dolandırıcılık ve gerçek olmayan işlemlere geçit yok!
KYC ve KYB arasındaki en temel fark; bireysel müşteri tanıma süreci ile kurumsal müşteri tanıma süreçlerinin sonuçları bakımında kapsamı. İşletmeni tanı yani KYB süreci kara para aklama, finans kaynaklarının kötüye kullanımı gibi olumsuz sonuçların ortaya çıkmasını önlemek için gerçekleştiriliyor. Bu nedenle KYB çok daha kritik bir konu. Öyle ki doğru şekilde gerçekleştirilmeyen işletme kimlik tespiti süreçleri yalnızca birey ve kişiler için değil ülkeler için ciddi tehditlerin ortaya çıkmasına neden olabiliyor.
ArkSigner kimlik tespiti ve doğrulama çözümleri hem KYC hem KYB alanında güvenli ve pratik bir kullanım alanı yaratıyor. LiveAuth ve LiveAuth Communicator uzaktan kimlik tespiti işlemlerinde mevzuata uygun ve tam güvenlikli bir deneyim sunuyor. Bu sayede işletmeler uzaktan müşteri edinimi süreçlerinde çok daha verimli ve kazançlı oluyor. Ayrıca güvenli kimlik kartı okuyucular da yerinde kimlik tespiti yapmak için en iyi seçim. KYC’de tam ve mevzuata uygun çözümler yaratan bu ürünler KYB süreçlerinde ek modüller ile kullanışlı hale getirilebiliyor.
Siz de işletme ya da kurumunuz için ArkSigner kimlik tespiti ve doğrulama ürünlerini tercih ederek güvenli yollardan işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Çözümler ile ilgili tüm ayrıntılar için ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.