Bir Uzaktan Müşteri Edinimi Öyküsü:
Açık Denizde Banka Müşterisi Olmak

Uzaktan müşteri edinimi sınırsız ortamda sınırsız müşteri demek. Teknolojik koşullar bu noktada öyle gelişmiş durumda ki artık açık denizlerde bile yalnızca birkaç dakikada banka müşterisi olmak, uygulamalara giriş yapmak ya da yüz doğrulama yolu ile uzaktan sözleşme imzalamak mümkün. Bu yazımızda size kısa bir uzaktan müşteri edinimi öyküsü anlatacağız. Bakalım, bu süreçlerde müşteri ve işletmeler neler yaşıyor, neler kazanıyor?

İşletmeler İçin Uzaktan Müşteri Ediniminin Önemi

Teknolojik olanakların beraberinde getirdiği gelişmeler işletmelere müşteri edinmek için yepyeni bir dünyanın kapısını açtı.  2021 yılında yayınlanan yeni mevzuat ile ilk olarak bankalara uzaktan kimlik doğrulama yöntemi ile müşteri edinmenin yolu açıldı. Yeterli teknolojik altyapıya sahip olan bankalar pandemi boyunca bu yolla büyük zararlara uğramaktan kurtuldu. Uygulamanın işlevselliği ve pratikliği uzaktan müşteri edinimi süreçlerinin diğer sektörlerde de yaygınlaşmasına zemin hazırladı. Günümüzde mevzuata uygun olarak gerçekleştirilen uzaktan kimlik tespiti ve doğrulaması ile para transferi uygulamaları, e-ticaret platformları ve hatta devlet kurumlarına ait uygulamalarda uzaktan hizmet verilebiliyor. Bu durum ise işletme ve kurumlara şu kazanımları sunuyor:

  • 7/24 kesintisiz müşteri hizmeti sunma ayrıcalığı
  • Uzaktan verilen tüm hizmetlerde tam işlem güvenliği
  • Kayıtlı dijital verilere dayanan kimlik tespiti sayesinde işlemlerde inkar edilemezlik sağlanması
  • Çalışanların iş yükünün azaltılması
  • Pratik ve hızlı süreçler sayesinde hizmet kalitesinin artırılması

Müşteriler İçin Uzaktan Hizmet Almanın Rahatlığı

Gelin, uzaktan müşteri edinimi konusunda sınırlarımızı biraz daha genişletelim. Müşteriler için uzaktan kimlik doğrulama işlemlerinin yarattığı kolaylıklara biraz daha farklı bir perspektiften yaklaşalım:

Biliyoruz ki bir uzun yol kaptanının aylarca açık denizde kalması gerekebiliyor. Aylar süren bu yolculuklar esnasında kaptanın bankacılık hizmetlerinden faydalanması belki ilk bakışta imkansız görünüyor olabilir. Oysa uzaktan kimlik tespiti ve doğrulama teknolojisi ile bu hiç de zor değil. Yalnızca internet bağlantısı ve mobil bir cihaz ile seyrüseferde banka müşterisi olmak mümkün.

Kaptanın daha önce çalışmadığı bir bankada hesap açtırmak istediğini düşünelim. Akıllı mobil cihazı ile bankanın görüntülü görüşme servisine ulaşmak isteyen kullanıcımızın ilk olarak gerekli güvenlik adımlarını tamamlaması gerekiyor. Bu adımlar için geçerli bir kimlik kartı ya da pasaporta gereksinim bulunuyor. Ardından kimlik doğrulama işlemleri şu şekilde devam ediyor:

  • İlk olarak kimlik belgesi veya pasaportun geçerliliği OCR teknolojisi ile kontrol ediliyor. Bu işlem ön yüz okuma ve arka yüz okuma olarak iki aşamada gerçekleştiriliyor.
  • İkinci aşamada NFC çipi okunuyor ve NFC çipinde bulunan bilgiler ile biyometrik fotoğraflara erişim sağlanıyor. Daha sonra kişinin fotoğrafı çekiliyor ve fotoğraf ile canlı yüz arasındaki benzerlik oranı kontrol ediliyor.
  • Son aşamada ise yalnızca kimlik tespiti değil aynı zamanda en güvenli yolla görüntülü görüşme yapmayı sağlayan benzersiz bir teknoloji devreye giriyor.
  • Yüz canlılık kontrolünün ardından müşteri temsilcisi ile iletişime geçen kaptan birkaç adım sonra açık denizde seyir halindeyken bir bankanın müşterisi oluyor.

Uzun yol kaptanımız tüm bu süreçlerde LiveAuth ve LiveAuth Communicator teknolojileri ile yakından tanışma fırsatı buluyor. Bu teknolojiler;

  • Yüz doğrulamada %97,kimlik kartı ve pasaport doğrulamada %99,9 başarı oranı ile işlem güvenliği sağlıyor.
  • Kullanıcının batarya gücü kolay kolay tükenmiyor, böylece süreç kesintisiz bir biçimde yürütülüyor.
  • Bataryanın ısınması,telefonun duraklaması gibi sorunların önüne geçiliyor.
e-İmza altyapısı fiyatları

ArkSigner LiveAuth ve LiveAuth Communicator İle Her Yerde Kusursuz Müşteri Hizmeti

Sonuç olarak kaptan köşkünden açık denizi izleyen kaptanımız yalnızca akıllı telefonu ile banka işlemlerini dakikalar içinde yüksek güvenlikle tamamlıyor.

Siz de müşterilerinize uzun yol kaptanımızın yaşadığı kusursuz hizmeti deneyimini yaşatmak için hemen ArkSigner LiveAuth ve LiveAuth Communicator ürününü inceleyin. Ürünlerimizle ilgili tüm detaylar için bizimle iletişime geçin, ArkSigner’ın eşsiz dünyasına “merhaba” deyin.