Yapay Zeka ile Kimlik Doğrulama ve
Müşteri Edinimi Gümbür Gümbür!

Bir cep telefonu tutan iş kadını kurumsal banka hesap açmak için ArkSigner LiveAuth’u kullanıyor

Son birkaç yılda neredeyse her yerde konuşulan bir konu, yapay zekâ. Son derece heyecan verici bir teknoloji olarak karşımıza çıkan yapay zekâ fotoğraf üretmekten, video hazırlamaya, kitap yazmaktan kodlamaya kadar pek çok farklı şey yapabiliyor. Dört bir yanımızı farklı farklı yapay zeka uygulamaları sararken fintech ve bankacılık sektörüne de sıra çoktan geldi.

Neredeyse her konuda yardımımıza koşan bu teknoloji, şimdi yüksek güvenlikli kimlik doğrulama ve müşteri edinme süreçlerinde de yerini alıyor. Peki, nasıl? İşte ayak seslerini çoktan geride bırakıp gümbür gümbür gelen yapay zekâ ile müşteri edinimi hakkında ilgili bilmeniz gerekenler!

Kimlik Doğrulama ile Yapay Zeka Uygulamaları Nasıl Bir Araya Geliyor?

Bilindiği üzere günümüz bilişim teknolojileri makine öğrenmesine dayalı olarak geliştiriliyor. Son dönemde ise üretken yapay zeka modeli ile ortaya insanlığın daha önce hayal edemediği bir gelişim ortaya çıktı. Yapay zeka video hazırlıyor, fotoğraf düzenliyor ve hatta yazılım geliştirerek yeni sistemler yaratabiliyor.

Kimlik doğrulama ve yapay zekanın bir araya gelmesi noktasında ise yine üretken yapay zekanın hızlı algılama ve sonuçlama yeteneği kullanılıyor. Kimlik doğrulama uygulamalarının kullanıldığı alanlarda gereksinim duyulan zaman ve güvenlik unsurları da yapay zeka sayesinde kolayca sağlanabiliyor.

Daha önceleri insan eliyle gerçekleştirilen kimlik tespit ve doğrulama işlemleri yapay zekanın hata payı düşük işlemleriyle çok daha güvenli hale geliyor. Otomatik çalışma prensibi ile kimlik doğrulama ve kimlik tespiti işlemlerinin iki kat daha hızlı hale gelmesine olanak tanıyor.

Yapay Zekâ Kimlik Doğrulama Uygulamalarında Hangi Aşamada Kullanılıyor?

Dijital kimlik doğrulamada kullanılan OCR teknolojisi nesnelerin görsel olarak algılanmasını ve okunmasını sağlıyor. Yapay zeka bu OCR işleminin çok daha detaylı ve hızlı şekilde yapılmasını sağlıyor. Kimlik belgelerinde bulunan ek güvenlik ögelerinin sisteme tanıtılması ile yapay zekalı tanımla işlemi çok daha güvenli hale getiriliyor.

Bu aşamada yapay zeka kimlik üzerindeki isim, soyisim, bayrak gibi ögelere ek olarak hologram gibi daha küçük detayların da okunmasını sağlıyor. Hata payı oldukça düşük olan bu okuma işlemi hem sonraki aşamalarda gerekli olacak doğrulama adımlarını kısaltıyor hem doğrulama yapan firma için daha fazla güvenlik unsurunun değerlendirilmesini mümkün kılıyor.

Yapay zeka video kimlik doğrulama aşamasında da canlılık kontrolünün sağlanmasına olanak tanıyor. Kişinin duygu durumu, göz hareketleri ve diğer davranışsal biyometrik unsurlar ve çok daha fazla detay kimlik doğrulama uygulamasına entegre edilmiş yapay zeka tarafından tespit edilebiliyor.

Kullanılan Yapay Zeka Kimlik Tespiti ve Doğrulama İçin Hangi Faydaları Sunuyor?

Yapay zekânın aktif olarak kullanıldığı uzaktan müşteri edinimi sürecinde ilk olarak kimlik belgelerinin eskisinden çok daha detaylı kontrol edilmesi sağlanacak. Kimlik kartındaki giyoş, hayalet resim, hologram gibi ögelerin yapay zekâ yardımıyla eksiksiz okunması ve doğrulanması bu aşamadaki kimlik doğrulamanın hata payını en aza indirecek.

Ayrıca yapay zekâ kullanımı ile kimlik belgesinin doğrulanması aşamasında kişinin canlılık kontrolünün de yapılması sağlanabilecek. Belgenin çeşitli yönlerde hareket ettirilmesinin istenmesi bu aşamada canlılık kontrolünün temelini oluşturacak. Kimlik belgesinin hareketi sırasında ortaya çıkan davranışlar yapay zekâ tarafından incelenerek doğrulanacak.

Detaylı kimlik belgesi kontrolünün ardından ise sıra yüz doğrulama aşamasındaki detaylara gelecek. Kişinin yüz ifadesi, göz kırpma biçimi hatta nefes alış sıklığı bile bu noktada yapay zekâ tarafından dikkatle incelenecek.

Son olarak tüm kontrollerden geçen aday müşteri ekranda yapay zekâ tarafından sunulan metni sesli olarak okuyarak kimlik doğrulama aşamasını tamamlamış ve işlemini gerçekleştirmiş olacak. Bu noktada işlem sırasında özel yönlendirmeye gereksinim duyan kişiler (İşitme engelliler, görme engelliler vb.) için de alternatif çözümler üretilebilecek.

Yapay Zeka ile Kimlik Doğrulamada ArkSigner Farkı

ArkSigner, sahip olduğu geniş altyapı ve ürün çeşitliliği sayesinde her yeni regülasyonda olduğu gibi bu yeni dönemde de kuruluşlara en hızlı ve sorunsuz çözümü sunmayı hedefliyor. Sistem banka ve finans kuruluşlarına şu avantajları sunuyor:

  • ArkSigner’ın yapay zeka sistemleri birden fazla müşteri temsilcisinin gerçekleştirebileceği çok sayıda işlemi aynı anda gerçekleştirebiliyor.
  • İnsani nedenlere bağlı performans düşüşü riskinin önüne geçiyor.
  • Ekip ve ekipman maliyetini yarı yarıya azaltıyor.
  • Kimlik belgesi doğrulama aşamasında yapay zeka kullanılarak sahtecilik türü kolaylıkla tespit edilebiliyor.
  • Mevzuatta belirtilen güvenlik ögelerine ek olarak ArkSigner çözümleri ek güvenlik ögelerini de kontrol ederek güvenlik düzeyini artırıyor.

Uzaktan müşteri edinimi çözümü LiveAuth’un modüler şekilde kullanıma uygun versiyonları da fintekler ve ödeme kuruluşları için geniş bir fırsat alanı yaratıyor. Geleneksel bireysel müşteri edinimi için LiveAuth KYC, tüzel kişileri kullanmak için kullanılacak LiveAuth KYB gibi seçeneklerin yanı sıra tamamen yapay zekâ ile gerçekleştirilecek kontrol aşamasını da içeren bütüncül yeni ürünleri incelemek için bizimle iletişime geçebilirsiniz!