Sağlık Sektöründe Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama ve e-İmza Nasıl Kullanılır?

Sağlık hizmetlerine erişim, tüm dünya için neredeyse en önemli sosyal konulardan biri. Dijitalleşme süreçleri ise hem hizmet alanlara hem hizmet verenlere geniş olanaklar sunuyor. Randevu almak için sıra beklemek, reçete yazmak için dakikalar harcamak, yapılan testlerin sonuçlarına erişim sağlamak için saatlerce beklemek dijital dönüşüm ile artık tarihe karıştı. Çünkü özellikle devlet hastaneleri ve eczanelerde kolayca kullanılabilen dijital uygulamalar uzun süredir devreye girmiş durumda.

Uygulamaların büyük çoğunluğunda ise çok faktörlü kimlik doğrulama çözümleri kullanılıyor. Böylece kullanıcıların güvenlikleri sağlanırken hizmet kalitesinin artırılması mümkün oluyor. Ek olarak sağlık hizmetlerinin en önemli aşamalarından olan reçeteler de artık doktorlar tarafından elektronik ortamda oluşturuluyor ve e-İmza ile imzalanıyor. Böylece vatandaş dakikalar içinde reçetesini doktordan alıp yine aynı kısa süre içinde eczaneden ilaçlarına erişebiliyor.

Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama Çözümlerinin Faydaları Neler?

Çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) çözümleri, dijitalde işlemleri en güvenli biçimde gerçekleştirmek için son derece faydalı bir alan yaratıyor. Hepimizin bildiği üzere uygulamalara girişlerde kişisel bilgilerin yer aldığı bir giriş sayfasından geçmek gerekiyor. Geleneksel; yani tek faktörlü kimlik doğrulama çözümlerinde uygulamaya yalnızca kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapılabiliyor. Ancak bu durum bazı koşullarda ciddi güvenlik açıklarının ortaya çıkmasına neden olabilir.

Hassas kişisel verilere erişimi mümkün kılan devlet kurumu uygulamaları, para transferi ve diğer finansal işlemlerin gerçekleştirildiği mobil bankacılık uygulamaları, kripto varlık borsalarında uygulamaya erişimde tek faktörlü çözümler yeterli olamayabiliyor. Kimlik doğrulamada güvenlik açıkları ise hem kuruluş hem kullanıcı için büyük maddi ve manevi zararların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. İşte tam bu aşamada taraflar için en etkili çözüm çok faktörlü kimlik doğrulama yöntemlerini tercih etmek.  Çok faktörlü kimlik doğrulama şu güvenlik ögeleri kullanılarak gerçekleştirilebilir:

  • SMS ve e-Posta doğrulama kodu
  • Elektronik ve mobil imza
  • T.C. kimlik kartı
  • Biyolojik veriler (Parmak izi, yüz doğrulama…)

Sağlık Alanında Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama Nerelerde Kullanılır?

Devlet hastaneleri, özel hastaneler, eczaneler sağlık alanında hizmet veren yapılar. Bu yapıların kapasiteleri düşünüldüğünde doktorların reçeteleri yazması ve reçetedeki ilaçların doğru bir biçimde kullanıcıların eline geçmesi için son derece dikkatli ve kompleks bir süreç takip etmek gerekiyor. Daha önceleri sağlık karneleri ve kağıt reçeteler ile gerçekleştirilen bu işlemler günümüzde “Reçetem” uygulaması üzerinden tamamlanabiliyor. “Reçetem” uygulamasına sağlık kuruluşlarının yöneticileri, eczacılar ve doktorlar giriş sağlayabiliyor. Türkiye genelinde yazılan tüm reçetelerin verilerinin yer aldığı platform sayesinde işlemler hem doktorlar hem eczacılar hem vatandaşlar için oldukça pratik bir hale geliyor.

Reçetem uygulamasının girişi ise elektronik imza, mobil imza ve e-Devlet yöntemi ile çok faktörlü kimlik doğrulama yapılarak gerçekleştiriliyor. Bu da söz konusu bilgilere tarafların güvenle erişmesini mümkün kılıyor.  Bununla birlikte reçete bilgilerinin kötü niyetli kişiler tarafından elde edilmesinin önüne geçiyor.

e-İmza altyapısı fiyatları

Reçetelerin İmzalanmasında Elektronik İmza Nasıl Kullanılır?

T.C. Sağlık Bakanlığı’nın reçetelerin dijital ortama taşınması için yaptığı ilk çalışma e-Reçete uygulaması oldu. 2012 yılında kullanılmaya başlanan bu sistemin adı 2020 yılında “Reçetem” olarak değiştirildi ve sağlık çalışanlarının elektronik imza kullanmasına dair talimat genişletildi. Böylece Türkiye sağlık sisteminin çok büyük bir kısmı Reçetem ile dijitale taşındı.

Reçetem sisteminde reçeteler, hekimler tarafından oluşturuluyor ve elektronik imza ile imzalanıyor. Ardından imzalı belgeyi eczacılar görüntülüyor ve yasal reçetede yer alan ilaçları ilgili kişilere teslim ediyor. Böylece elektronik imza ile reçete imzalama süreci dakikalar ve hatta saniyeler içinde tamamlanıyor.

T.C. Sağlık Bakanlığı Reçetem Sistemi’nde ArkLogin’e Güveniyor!

Görüldüğü gibi sağlık kuruluşlarının dijital ortamda reçete imzalama ve görüntüleme servisi Reçetem hizmeti veren ve hizmeti alan herkesin işini büyük oranda kolaylaştırıyor. Ayrıca sisteme girişte kullanılan çok faktörlü kimlik doğrulama yöntemi de güvenlik düzeyini en yüksek seviyelere çıkarıyor. Kısacası bu sistem ile hem sağlık kuruluşları hem vatandaşlar kazanıyor.

T.C. Sağlık Bakanlığı bu alanda ArkSigner mühendisleri tarafından geliştirilen ArkLogin tek ve çok faktörlü kimlik doğrulama çözümünü tercih ediyor. ArkLogin’in tek giriş ile birden fazla uygulamaya giriş yapabilme özelliği ile sistem içerisinde hem doktorlar hem eczacılar kolaylıkla işlem yapabiliyor.

Siz de ArkLogin kimlik doğrulama çözümünü keşfetmek için hemen tıklayın! Hastane, eczane ve diğer sağlık kuruluşları için özel çözümler sunan ürünümüzle ilgili detaylı bilgi için bizimle iletişime geçin!