İşlem İmzalama (MAES) Nedir?
Avantajları ve Özellikleri Nelerdir?

Dijital güvenlik alanında son dönemin yeni gündemi “işlem imzalama” oldu. Elektronik imza ile başlayan, uzaktan kimlik tespiti süreçleri ile devam eden dijitalleşme sürecinde artık kullanıcılara yepyeni bir kapı daha aralanıyor.

Telefon ve tabletlerden, şubeye gitmeden yapılan bankacılık ve finans işlemlerinde e-İmza tokenı, mobil imza gibi ek araçlar olmadan sözleşme imzalama dönemi başlıyor. Peki, nasıl? Yasal düzenlemesi henüz yayımlanan işlem imzalama konusunu mercek altına alalım ve avantajlarını birlikte keşfedelim!

Teknik Olarak İşlem İmzalama Nedir?

Bilindiği üzere elektronik imza süreçlerinde kişiye özel e-İmza üzerinden dijital belgeler zaman damgası özelliği ile imzalanabiliyordu. Elektronik imza sertifikasının kullanılması içinse USB ya da bluetooth bağlantılı e-İmza kart okuyucuların kullanılması gerekiyordu. Kişiye özel üretilen sertifikanın imza işlemi yapabilmesi için de her defasında PIN ile aktifleştirilmesi söz konusuydu.

İşlem imzalama ise bu sürecin çok daha gelişmiş ve pratikleşmiş halini kullanıcılara sunuyor. Teknik olarak “Advanced Electronic Signature” olarak bilinen bu imza türü ile token gereksinimi olmadan imza atmak mümkün oluyor. Türkçe’ye “İşlem İmzalama” şeklinde çevrilen bu araç, uzaktan kimlik doğrulama yapılmasının ardından kişiye özel bilgiler çerçevesinde oluşturulan anlık ve değiştirilemez kodlar ile oluşturuluyor.

İmzacıya sözleşme ya da imzalanacak diğer tür belgeler ile ilgili tüm ayrıntıların sunulmasının ardından işlem imzalama devreye giriyor ve mobil uygulama üzerinde üretilen bir kod ile sözleşmenin saniyeler içinde imzalanması sağlanıyor. Kısacası artık kullanıcılar bankalar ya da diğer finans kuruluşları ile mobil yoldan yaptıkları görüşmelerde tek bir kod ile yasal geçerliliğe sahip imzalama işlemi gerçekleştirebiliyor. Daha teknik bilgilere ulaşmak için bizimle iletişime geçin!

İşlem İmzalama Süreci Nasıl Gerçekleşiyor?

İşlem imzalama ya da gelişmiş e-İmza deneyimini gelin, kısa bir şekilde gözümüzde canlandıralım. Hepimizin tercihi olan mobil ve online hizmetler için oluşturulan dijital uygulamalara giriş yapıyoruz. Bu aşamada çift faktörlü kimlik doğrulama yöntemlerini kullanıyoruz.

Başvuru İşlemleri ve Kimlik Doğrulama

Ardından başvuru ve işlem yapmak için uygulamanın servisine bağlanıyoruz. Servise güvenli şekilde giriş yapabilmek için mevzuatta belirtilen şu kimlik doğrulama adımlarını uyguluyoruz:

  • Kimlik belgesi ön yüz doğrulama
  • Kimlik belgesi arka yüz doğrulama
  • NFC çip kontrolü
  • Canlılık kontrolü
  • Güvenli görüntülü görüşme servisine bağlanma

Kısa bir not: Bütün bu işlemleri gerçekleştirmenin en pratik ve güvenli yolu için sizi LiveAuth dünyasına bekliyoruz. Kimlik doğrulama çözümümüz LiveAuth için bizimle hemen iletişime geçin!

e-İmza altyapısı fiyatları

Sözleşmenin Sunulması ve Müşteri Kontrolü

Mevzuata uygun kimlik doğrulama işleminin ardından görüntülü görüşme aşaması geliyor. Görüntülü görüşme için kullanılan teknik servislerin de elbette yine yasal kıstaslara uygun olması gerekiyor. Bu noktada LiveAuth Communicator son derece kullanışlı bir alternatif.

Görüntülü görüşme esnasında kimlik tespitinde edinilen bilgiler müşteri temsilcisi tarafından teyit ediliyor ve yapay zekâ servisleri, kişinin duygu durum, deepfake gibi analizlerini yaparak kimlik doğrulama sürecini devam ettiriyor. Ardından yapılacak sözleşme ile ilgili belgeler yine mobil uygulama üzerinden müşteri adayının kontrolüne sunuluyor. Sözleşme maddeleri, koşullar ve tutar bilgilerinin açık bir biçimde bu aşamada beyan edilmesi gerekiyor.

Sözlü Onay ve İşlem İmzalama Süreci

Müşteri adayı ya da müşterinin kontrolü ve sözleşme koşullarını onaylaması halinde işlem imzalama süreci başlamış oluyor. Bu aşamada müşterinin sözlü onayı ile birlikte imzalama için gerekli olan ve yalnızca o işleme özel üretilen kripto kod üretiliyor. Mevzuatın belirlediği bazı durumların haricinde bu kodun bankanın kullandığı uygulamada üretilmesi gerekiyor.

Sözleşme koşullarının onaylanmasının ardından mobil uygulamada herhangi bir sorun veya kopma yaşanması halinde kod SMS yolu ile iletilebiliyor. Ancak SMS servislerinin güvenlik noktasında yeterince garanti sağlamıyor oluşu nedeniyle bu işlemin çok sık gerçekleştirilmesi mümkün değil.

İşlem İmzalama ile Yüksek Güvenlikli Uzaktan Finans İşlemlerinde Yeni Bir Devir Başlıyor!

Görüldüğü üzere işlem imzalama süreci müşteri ve müşteri adayının finans işlemlerindeki eforunu neredeyse sıfıra indiriyor. Kullanıcıların banka uygulamalarına bağlanmaları ve kimlik doğrulama işleminin ardından sözlü onay ile işlemlerini tamamlamaları mümkün. Bu noktada banka ve finans kuruluşları için de hem maliyet hem efor oldukça azalıyor. Şube masrafı, zaman kaybı, e-İmzası bulunmayan müşteriler nedeniyle kayıplar gibi problemler bu yeni süreç ile ortadan kalkıyor.

İşlem imzalama sayesinde bankalar ve finans kuruluşları haftalarca efor harcanacak işlemleri dakikalar içinde tamamlarken müşteriler de evlerinden bile çıkmadan işlem yapmanın tadını çıkarıyor.

Dijital dönüşümün bu yepyeni evresinde ArkSigner çözümleri yine kullanıcılara kusursuz bir deneyim sunmak için gelişmeye devam ediyor. Uzaktan müşteri edinimi çözümlerimiz LiveAuth ve LiveAuth Communicator ile ilgili bilgi edinmek için hemen tıklayın.  Süreç, mevzuat, prosedür ve fiyat bilgileri için bizimle buradan iletişime geçebilirsiniz.